Website teksten

Het schrijven van goede website teksten is van cruciaal belang voor elk bedrijf dat online aanwezig wil zijn. De teksten op een website zijn namelijk de eerste indruk die bezoekers krijgen van jouw bedrijf en de producten of diensten die je aanbiedt.

Het is daarom belangrijk om teksten te schrijven die de aandacht trekken en die informatief, helder en aantrekkelijk zijn voor de bezoeker. In dit artikel geven we je negen tips voor het schrijven van effectieve websiteteksten.

Website teksten
Ontdek praktische tips en trucs om website teksten te schrijven die conversies stimuleren en je bedrijf laten groeien.

Kies een duidelijke, informatieve titel

Een goede titel is de eerste stap naar het schrijven van effectieve websiteteksten. De titel moet de aandacht trekken van de lezer en duidelijk maken waar de tekst over gaat. Het is belangrijk om een titel te kiezen die informatief is en de lading dekt.

Probeer ook gebruik te maken van de Long Tail Keywords waarop je gevonden wilt worden, zoals “tekstschrijver webteksten” of “teksten laten schrijven voor website”. Hierdoor vergroot je de kans dat jouw website beter gevonden wordt in de zoekmachines.

Begin altijd met het belangrijkste

Bezoekers van een website hebben vaak weinig geduld. Ze willen snel vinden wat ze zoeken. Begin daarom je tekst altijd met het belangrijkste.

Dit kan bijvoorbeeld een samenvatting zijn van wat de bezoeker kan verwachten van de rest van de tekst. Door dit meteen aan het begin te vermelden, weet de bezoeker meteen of hij op de juiste pagina is beland en of de tekst voor hem relevant is.

Serveer je website teksten in hapklare brokken

Bezoekers van een website scannen vaak de tekst in plaats van deze helemaal te lezen. Maak daarom gebruik van tussenkopjes, bulletpoints en korte alinea’s om de tekst in hapklare brokken aan te bieden.

Dit maakt de tekst overzichtelijk en helpt de bezoeker om snel de informatie te vinden die hij zoekt.

Gebruik voldoende witruimte

Witruimte is de lege ruimte tussen de verschillende elementen op een pagina, zoals tussenkopjes, afbeeldingen en tekst.

Door voldoende witruimte te gebruiken, maak je de tekst overzichtelijker en prettiger om te lezen. Bezoekers zullen eerder geneigd zijn om te blijven lezen als de tekst er goed uitziet en makkelijk leest.

Gebruik een visuele schrijfstijl

Een visuele schrijfstijl kan ervoor zorgen dat de tekst beter blijft hangen bij de lezer. Gebruik bijvoorbeeld metaforen, vergelijkingen of anekdotes om de tekst levendiger te maken.

Probeer ook gebruik te maken van afbeeldingen of video’s om de tekst te ondersteunen en meer visueel te maken.

Dit maakt de tekst niet alleen aantrekkelijker om te lezen, maar kan ook helpen om de informatie beter te begrijpen.

Zorg dat je links informatief zijn

Links kunnen een belangrijke rol spelen bij het schrijven van websiteteksten. Door links toe te voegen naar andere pagina’s op je eigen website of naar externe bronnen, kun je de bezoeker nog meer informatie bieden en jezelf profileren als een expert op jouw vakgebied.

Het is daarbij wel belangrijk dat de links informatief zijn en passen bij de tekst waarin ze zijn opgenomen. Vermijd irrelevante of niet-werkende links, want deze kunnen afbreuk doen aan de betrouwbaarheid van jouw website.

Schrijf actief

Actief schrijven betekent dat je zinnen formuleert waarbij het onderwerp actief handelt. Hierdoor wordt de tekst dynamischer en prettiger om te lezen.

Vermijd daarom het gebruik van passieve constructies, zoals “er wordt gezegd dat” of “het is bekend dat”.

In plaats daarvan kun je beter schrijven: “mensen zeggen dat” of “experts weten dat”. Door actief te schrijven, maak je de tekst ook persoonlijker.

Schrijf persoonlijk: meer jij dan wij

Bezoekers van een website willen weten wat jij voor hen kunt betekenen. Schrijf daarom vanuit het perspectief van de lezer en gebruik daarbij vooral de tweede persoon enkelvoud, oftewel “jij”.

Op deze manier maak je de tekst persoonlijker en voelt de lezer zich meer aangesproken. Vermijd daarbij wel het gebruik van teveel, vaktaal en jargon, want dit kan juist afschrikken.

Hou het eenvoudig

Eenvoudig schrijven is de kunst van het weglaten. Vermijd daarom onnodig ingewikkelde zinnen en woorden. Probeer de tekst zo duidelijk en begrijpelijk mogelijk te maken voor de lezer.

Dit betekent overigens niet dat je de tekst kinderachtig moet maken. Het is belangrijk om de doelgroep in gedachten te houden en daar je schrijfstijl op aan te passen.

Conclusie

Het schrijven van effectieve website teksten is een belangrijk onderdeel van online succes. Door de bovenstaande tips toe te passen, kun je ervoor zorgen dat jouw teksten de aandacht trekken van de lezer en dat de boodschap helder en overtuigend overkomt.

Kies een duidelijke titel, begin met het belangrijkste, serveer de tekst in hapklare brokken, gebruik voldoende witruimte, schrijf visueel en persoonlijk, maak gebruik van informatieve links, schrijf actief en hou het eenvoudig.

Op deze manier kun je ervoor zorgen dat jouw websiteteksten de concurrentie overtreffen en jouw bedrijf online succesvol wordt.