Waarom Topical Authority het meest kritieke aspect van SEO kan zijn

Waarom focussen op Topical Authority de sleutel kan zijn tot het verbeteren van uw SEO strategie en hoe het kan helpen om uw merk als een autoriteit op een specifiek onderwerp te positioneren.

Ontdek de rol van Latent Semantic Indexing, backlinks en waarom kleinere sites ook kunnen profiteren van deze aanpak.

Alvast de belangrijkste punten

 1. Topical Authority is een belangrijk onderdeel van moderne SEO. Met de opkomst van Google’s Hummingbird-update in 2013 is het van groot belang geworden om uitgebreide en diepgaande inhoud te publiceren over specifieke onderwerpen, om door Google erkend te worden als autoriteit op dat gebied.

 2. Latent Semantic Indexing (LSI) is een essentieel onderdeel van het beoordelen van Topical Authority. Het is belangrijk om inhoud te publiceren die niet alleen de belangrijkste ideeën van een onderwerp behandelt, maar ook gerelateerde sub-onderwerpen.

 3. Het publiceren van hoogwaardige inhoud is niet genoeg om autoriteit op te bouwen. Het is belangrijk om inhoud te blijven publiceren en regelmatig bij te werken, om door Google gezien te worden als een betrouwbare en actieve bron van informatie.

 4. Backlinks spelen een belangrijke rol bij het opbouwen van Topical Authority. Door links te krijgen van andere autoritaire websites binnen uw niche, geeft u Google het signaal dat uw inhoud betrouwbaar en waardevol is.

 5. Topical Authority kan een geweldige manier zijn voor kleinere websites om te concurreren met grote spelers in de SERPs. Door zich te richten op specifieke onderwerpen en diepgaande inhoud te publiceren over sub-onderwerpen, kunnen kleinere websites zich positioneren als autoriteit in hun specifieke niche en zoekverkeer aantrekken.

Wat is Topical Authority precies?

 • Topical Authority is precies wat de naam suggereert – de autoriteit van een website over een bepaald onderwerp op basis van een verscheidenheid aan verschillende factoren, voornamelijk gebaseerd op de gepubliceerde content.
 • Het aantal artikelen over een onderwerp is een belangrijke factor in de perceived authority. Een website die twee artikelen over een onderwerp heeft gepubliceerd, zal niet dezelfde Topical Authority hebben als een website die er tientallen heeft gepubliceerd, samen met een whitepaper en een reeks video’s.

Leg me uit alsof ik 5 ben:

Topical Authority is hoe slim Google meet wie de baas is over een onderwerp. Als u veel slimme dingen over een onderwerp schrijft en andere slimme dingen die ermee te maken hebben, dan zal Google u de baas vinden over dat onderwerp en u naar de top van de zoekresultaten brengen.

Waarom is Topical Authority belangrijk?

Google wil haar gebruikers naar websites leiden die experts zijn in de onderwerpen die zij behandelen. Topical Authority meet hoe Google expertise, authoritativeness, and trustworthiness (E.A.T.) in een bepaald onderwerp beoordeelt. Door de perceived authority van een website op een specifiek onderwerp te evalueren, kan Google bepalen of een website in aanmerking komt om hoog te scoren in de zoekresultaten.

Waarom Topical Authority het meest kritieke aspect van SEO kan zijn

De voordelen van de “hub and spoke” strategie

Een effectieve methode om Topical Authority op te bouwen is de “hub and spoke” of “topic cluster” strategie. Deze strategie richt zich op het behandelen van alle relevante onderwerpen binnen een bepaald hoofdonderwerp en subonderwerp, met een hoofddirectory-achtige pagina die naar hen linkt. Vervolgens linken die pagina’s onderling naar elkaar.

Hoe kut u Topical Authority opbouwen?

Door content te publiceren die gerelateerd is aan het hoofdonderwerp en ook het behandelen van de aangrenzende onderwerpen, kunt u uw Topical Authority vergroten in de ogen van Google. Het publiceren van content die een breed scala aan onderwerpen en hoeken van een bepaald onderwerp behandelt, samen met directe interlinking tussen deze content, laat Google zien dat u niet alleen veel verschillende onderwerpen hebt behandeld, maar dat het ook eenvoudig is voor Google om al die content te vinden.

Achtergrondinformatie over Topical Authority

Topical Authority is een belangrijke factor in de perceptie van E.A.T. door Google. Het meet de perceived authority van een website over een bepaald onderwerp en speelt een cruciale rol bij het bepalen van de positie van een website in de zoekresultaten. Een website die een groot aantal artikelen publiceert over een specifiek onderwerp en daarbij gerelateerde onderwerpen behandelt, zal een hogere Topical Authority scoren dan een website die slechts een paar artikelen publiceert.

 • De “hub and spoke” of “topic cluster” strategie is een effectieve manier om Topical Authority op te bouwen, omdat deze strategie zich richt op het behandelen van alle relevante onderwerpen binnen een bepaald onderwerp en subonderwerp.
 • Een website met een hogere Topical Authority is meer waarschijnlijk om als een expert op een onderwerp te worden beschouwd en kan daarom een hogere rangschikking behalen in de zoekresultaten.

Mythen en feiten over Topical Authority

Mythen en feiten Antwoorden
Rood kruisje Mythe Meer pagina’s op een website betekent automatisch een hogere Topical Authority.
Groen vinkje Feit Het aantal pagina’s op een website heeft geen directe invloed op de Topical Authority van de website. De kwaliteit van de content en de perceived authority van de website over een bepaald onderwerp zijn veel belangrijker.
Rood kruisje Mythe Topical Authority is alleen relevant voor grote websites met veel content.
Groen vinkje Feit Zelfs kleine websites kunnen een hoge Topical Authority hebben als ze zich richten op het behandelen van alle relevante onderwerpen binnen een bepaald onderwerp en subonderwerp.
Rood kruisje Mythe Je kunt Topical Authority kopen of manipuleren door backlinks te kopen of te ruilen.
Groen vinkje Feit Topical Authority kan niet worden gekocht of gemanipuleerd. Het wordt alleen toegekend op basis van de kwaliteit van de content en de perceived authority van de website over een bepaald onderwerp.

Hoe bouwt u Topical Authority op?

 • Richt u op het behandelen van alle relevante onderwerpen binnen een bepaald onderwerp en subonderwerp.
 • Maak gebruik van de “hub and spoke” of “topic cluster” strategie om gerelateerde onderwerpen te behandelen en u content te organiseren.
 • Publiceer regelmatig nieuwe en hoogwaardige content over een bepaald onderwerp.

E.A.T.

Topical Authority is een belangrijke factor in de perceptie van E.A.T. door Google en kan een grote invloed hebben op de positie van een website in de zoekresultaten. Het is gebaseerd op de perceived authority van een website over een bepaald onderwerp en wordt toegekend op basis van de kwaliteit en relevantie van de content. Om Topical Authority op te bouwen, is het belangrijk om u te richten op het behandelen van alle relevante onderwerpen binnen een bepaald onderwerp en subonderwerp, gebruik te maken van de “hub and spoke” of “topic cluster” strategie, en regelmatig hoogwaardige content te publiceren.

Waarom Topical Authority het meest kritieke aspect van SEO kan zijn

Dit was voornamelijk een manier om gestructureerde Topical Authority te creëren op onderwerpen die kritisch waren voor een bedrijf. Door het idee van Topical Authority op deze manier te leveren, wordt het meer uitvoerbaar, terwijl het beste praktijken voor on-page SEO aanmoedigt.

Hoe Google’s Hummingbird Update het podium zette voor Topical Authority

Laten we even teruggaan in de tijd naar de oorspronkelijke Hummingbird Update van Google uit 2013.

Destijds had Google een probleem. Ze begonnen de gebruikersintentie beter te begrijpen en konden nauwkeuriger beoordelen wanneer websites de informatie leverden die gebruikers wilden. Maar ze moesten beter begrijpen wat de context en relaties tussen woorden waren.

De Hummingbird-algoritme-update richtte zich precies daarop en plaatste Topical Authority op de voorgrond van SEO en veranderde het zoeklandschap drastisch.

Voor Hummingbird rangschikte Google voornamelijk sites op basis van een combinatie van inkomende links, content trefwoorddichtheid en technische SEO. Hun contentanalyse was relatief primitief. Als u een pagina had die veel links had met de juiste ankertekst, had u een goede kans om te rangschikken voor uw beoogde zoekwoord. Maar dat betekende dat de zoekresultaten gemakkelijk gemanipuleerd konden worden, waarbij pagina’s kunstmatig naar de top werden geduwd.

Waarom Topical Authority het meest kritieke aspect van SEO kan zijn

Met de update gaf Hummingbird hen de tools die ze nodig hadden om content beter te analyseren en te rangschikken op relevantie voor de vraag van de gebruiker.

Bovendien stond Hummingbird Google toe om context te bieden vanuit het bredere zoeklandschap. Van de Top 10-resultaten –

 • Wie praat er over welke subonderwerpen?
 • Welke website leverde het meest uitgebreide stuk content?
 • Wie had andere gerelateerde content waar bezoekers waarschijnlijk op zouden klikken?

Hummingbird verbeterde ook de backlink-analyse van Google. Als een website met hoge Topical Authority in uw ruimte naar u linkt, zou dat meer moeten tellen dan een willekeurige website, zelfs als ze wel enige autoriteit hebben.

Met de update kon Google hoogwaardige links beter beoordelen. Hummingbird gaf Google de context die ze nodig hadden om het belang van de andere factoren die ze al bijhielden te wegen.

Het werkte ook om de kwaliteit van de content online te verbeteren. Omdat Google meer energie stak in het analyseren van pagina’s voor context, konden bedrijven die verder gingen dan het creëren van echt uitgebreide longform-content die klantvragen grondig beantwoordde, hiervan profiteren.

Het opwaarderen van de kwaliteit van content op internet werkte ook in het voordeel van Google, door betere ervaringen te bieden aan hun gebruikers.

Toen Hummingbird voor het eerst werd gelanceerd, werd geschat dat het 90% van alle zoekopdrachten op Google beïnvloedde. Zelfs vandaag zijn de overblijfselen van de Hummingbird-update geïtereerd en spelen ze nog steeds een grote rol in hoe Google pagina’s analyseert en hun zoekresultaten rangschikt.

Latent Semantic Indexing en Topical Authority

Latent Semantic Indexing (LSI) zoekwoorden zijn een van de belangrijkste tools van Google om de Topical Authority van een website te beoordelen. Een goede plaatsing van LSI-zoekwoorden kan een grote impact hebben op resultaten.

Zie je, om te identificeren dat een website veel stukken content heeft gepubliceerd over een specifiek onderwerp, moet Google in staat zijn om de tekst op de pagina te evalueren en conclusies te trekken. Dit gebeurt met LSI en was een groot onderdeel van de Hummingbird-update.

LSI-zoekwoorden zijn onderwerp gerelateerde zoekwoorden voor het hoofdonderwerp van een stuk content. Als u bijvoorbeeld een artikel publiceert over skateboarden, kunnen LSI-zoekwoorden zaken omvatten als beroemde skaters, skateparkinformatie, skatestijlen en uitrusting.

Letterlijk elk onderwerp op aarde heeft veel takken van subonderwerpen die aftakkingen zijn van het hoofdonderwerp.

answer the public image
Bron: AnswerThePublic

Dit is deels hoe Google Topical Authority evalueert. Ze controleren of een website niet alleen het hoofdidee behandelt, maar ook belangrijke gerelateerde subonderwerpen behandelt. En niet alleen op het hoofdartikel, maar over de hele website.

Waarom is Topical Authority een goede indicator voor Google?

Om Topical Authority duidelijk uit te leggen, laten we een hypothetisch voorbeeld bekijken.

Stel dat u een student bent die voor een onderzoeksproject op school onderzoek doet naar de Tweede Wereldoorlog en specifiek iets wil leren over een specifieke slag. Natuurlijk gaat u dan googelen. Er zijn veel websites met informatie over deze beroemde slag. Er is Wikipedia, een pagina van een museum over de Tweede Wereldoorlog en nog veel meer.

Maar dan komt u het derde zoekresultaat tegen en u klikt erop. Het artikel is prima, het legt perfect uit wat er tijdens de slag is gebeurd en het verwijst naar externe bronnen. Het is interessanter en gemakkelijker te volgen dan Wikipedia en andere drogere bronnen.

Maar dan komt het probleem. Als u naar de andere artikelen op de site kijkt, ziet u geen andere stukken die specifiek betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Er zijn artikelen over autoverzekeringen, buitenlandse zaken, sport en nog veel meer. Het lijkt allemaal behoorlijk willekeurig.

 • Kunt u deze website vertrouwen?
 • Zou u deze website moeten vertrouwen?
 • Het artikel was solide en gezaghebbend, maar hoe kan dat echt zo zijn?

De website heeft geen focus. Het lijkt een willekeurige verzameling artikelen te zijn.

 • Wat maakt ze gekwalificeerd om informatie te verstrekken over de Tweede Wereldoorlog?
 • Hoe heeft de uitkomst van de slag invloed gehad op toekomstige veldslagen?
 • Zijn er artikelen over die veldslagen om extra context te bieden?

Nee.

Veel mensen zouden het artikel niet vertrouwen, en Google weet dat.

En ze zouden niet verkeerd zijn om het artikel niet te vertrouwen. Uiteindelijk wil Google zijn gebruikers verbinden met de best mogelijke zoekresultaten voor de zoekopdrachten en vragen die ze in hun Google-zoekbalk invoeren.

Een groot deel daarvan is ervoor zorgen dat ze hun gebruikers naar gezaghebbende, vertrouwde bronnen sturen. Ze willen hun gebruikers niet alleen naar “het beste” artikel over een bepaald onderwerp sturen, ze willen ze een uitgever sturen die ook gerelateerde onderwerpen behandelt om extra context te bieden. Iemand die echt het onderwerp kent.

Dat geldt voor alle zoekopdrachten die hun gebruikers maken – of ze nu een product willen kopen, informatie willen vinden of een stuk media willen vinden. Google wil altijd zeker weten dat ze hun gebruikers naar de best mogelijke bron sturen.

Een website die zich exclusief richt op de Tweede Wereldoorlog en een staat van dienst heeft in het publiceren van content over dat onderwerp, zal bijna altijd beter passen dan een website die over tientallen verschillende niet-gerelateerde onderwerpen publiceert. Er is een inherente mate van kennis die gewoon niet kan worden gerepliceerd door specialisatie.

Hoe bouw men Topical Authority op?

Het opbouwen van Topical Authority is op het eerste gezicht relatief eenvoudig. U bouwt hoogwaardige content uit over onderwerpen die direct en aangrenzend gerelateerd zijn aan jouw bedrijf.

In de praktijk is het echter een beetje ingewikkelder dan dat.

Zoals SEO als geheel is topische relevantie zelf een combinatie van verschillende indicatoren die Google overweegt om te bepalen of jouw website een autoriteit is op een specifiek onderwerp.

Ten eerste is content het belangrijkst. Als u veel geweldige content publiceert over een specifiek onderwerp, zal jouw Topical Authority op dat onderwerp waarschijnlijk toenemen. Maar alleen als de content echt van hoge kwaliteit is en idealiter iets unieks toevoegt in vergelijking met de concurrentie.

Uiteindelijk wordt de kwaliteit van jouw content niet alleen beoordeeld op de pagina, maar ook in de acties die gebruikers ondernemen. Hoe meer tijd ze op jouw website doorbrengen, hoe meer van jouw content ze lezen, of hoe meer aspecten van jouw pagina ze bij betrokken zijn – hoe hoger de waargenomen waarde is voor de gebruiker.

Net als bij SEO in het algemeen, hoe meer contentformaten u kunt leveren waarin de informatie wordt verstrekt, hoe beter. Als jouw bedrijf niet alleen artikelen publiceert, maar ook podcasts, video’s, e-books en sociale media-updates over een onderwerp, zal Google die wijdverbreide specialisatie detecteren.

Maar Topical Authority eindigt niet bij content.

Andere vragen kunnen hierin ook een rol spelen.

Bijvoorbeeld, linken andere autoriteiten op datzelfde onderwerp naar jou of refereren ze naar jouw werk? Plaatst jouw bedrijf berichten over die onderwerpen op sociale media? Hoe vaak update u de website met informatie over het onderwerp? Wanneer er nieuwe informatie beschikbaar komt, zoals bijvoorbeeld een wetenschappelijke studie, en zichzelf door zoekopdrachten verspreidt – neemt u die nieuwe informatie op in uw content?

Dit zijn allemaal relevante vragen.

Topical authority gaat niet alleen over het publiceren van inhoud, maar meer in het algemeen over het leveren van goed onderzochte, gezaghebbende informatie over een onderwerp. Jouw inhoud moet niet alleen geweldig zijn, maar ook up-to-date zijn.

Dat betekent dat er een voortdurende investering nodig is om een echte autoriteit op een onderwerp te worden. Topical authority komt niet van het werken aan een paar stukken inhoud gedurende enkele weken of maanden, maar eerder door een betrouwbare bron van informatie te worden over een onderwerp voor onbepaalde tijd.

Spelen backlinks een rol in Topical Authority?

Het korte antwoord is “ja.” Backlinks spelen wel degelijk een rol in hoe Google jouw Topical Authority ziet.

Wanneer jouw inhoudsbronnen worden gelinkt door grote publicaties of door andere kleinere websites die ook als een Topical Authority in jouw niche worden beschouwd – is dit een enorme indicator van de betrouwbaarheid en autoriteit van jouw inhoud.

En dat zou het ook moeten zijn. Net als bij SEO in het algemeen, geeft een backlink van een vertrouwde digitale publicatie aan dat jij waardevolle inhoud biedt. Het is een teken van vertrouwen.

Hoe meer autoriteitswebsites jou een stem van vertrouwen geven in de vorm van een link, hoe minder risico er volgens Google is om hun gebruikers naar jouw website te sturen. Wanneer een pagina op jouw website links heeft van de New York Times, Los Angeles Times, Tech Crunch en een aantal kleinere, aan de branche gerelateerde websites – is dat een goed teken dat de informatie die jij levert betrouwbaar is.

Probeer manieren te vinden om linkbare inhoud binnen jouw inhoudsstrategie te creëren.

Topical Authority voor kleinere versus grotere sites

Het belangrijke om te weten over Topical Authority is dat het in het voordeel werkt van kleinere websites. Als het gaat om SEO – overspoelen de ‘grote spelers’ de SERP’s en het kan moeilijk zijn voor kleinere sites om te concurreren.

Maar Topical Authority kan het speelveld gelijkmaken.

Zie je, hoe groter de publicatie, hoe minder waarschijnlijk ze zijn om diep in te gaan op een onderwerp. Dit betekent dat het afdekken van alle kleine use cases en kleine sub-onderwerpen die een onderwerp met zich meebrengt, minder waarschijnlijk is.

Dit stelt kleinere websites in staat om hun eigen ruimte in de zoekresultaten te creëren door zich te concentreren op specifieke onderwerpen. Door hun Topical Authority te vergroten, kunnen ze concurreren met grote, meer gezaghebbende sites voor zoekverkeer.

Laten we ons vorige voorbeeld nemen, de zoektocht naar de specifieke slag in de Tweede Wereldoorlog.

 • Veel grote websites publiceren misschien een artikel over die slag.
 • Maar hoeveel websites gaan dieper graven?
 • Hoeveel zullen de strategische beslissingen aan beide kanten analyseren?
 • Wie zal de context van die beslissingen echt evalueren en aanvullende informatie bieden?
 • Wie overweegt hoe de uitkomst beide kanten heeft beïnvloed en toekomstige beslissingen zou kunnen hebben beïnvloed?
 • Bevat één bron onderzoek van WO2-scholars?

Naar alle waarschijnlijkheid is de kleinere, meer gespecialiseerde website meer geneigd om zich te verdiepen in de details. En dat is precies hoe ze zich moeten differentiëren en moeten concurreren met grotere sites in de SERP’s – door dieper in te gaan op onderwerpen waar grotere merken geen tijd aan zullen besteden.

Topical Authority is simpelweg een betere manier om de algehele autoriteit te meten

‘Topical authority’ is de term die Google en SEO’s hebben overgenomen sinds de Hummingbird-update van 2013 om de meer geavanceerde manier van het evalueren van inhoud door Google en het bepalen van de autoriteit van een website over een bepaald onderwerp te beschrijven.

Door uitgebreide content te publiceren over het hoofdonderwerp en vele gerelateerde subonderwerpen, kunt u betrouwbaar uw Topical Authority op een bepaald onderwerp vergroten en in theorie uw ranglijst voor gerelateerde zoekwoorden verbeteren.

Net als bij SEO in het algemeen spelen andere factoren zoals technische on-page factoren en backlinks nog steeds een grote rol in het verkeer dat u genereert, zelfs als uw merk wordt beschouwd als een autoriteit op een bepaald onderwerp. Maar Topical Authority is in feite de “nieuwe zoekwoord-analyse” geworden, waardoor merken zichzelf kunnen positioneren als echte autoriteiten op de onderwerpen die ze het belangrijkst vinden.