Hoe Technische SEO uw Topical Authority kan verbeteren

Om erachter komen hoe u de technische SEO van uw Topical Authority kunt verbeteren, moeten we eerst kijken naar wat Topical Authority eigenlijk is.

Wat is Topical Authority?

Topical Authority is een SEO concept waarbij een website streeft naar het worden van de autoriteit op één of meerdere onderwerpen.

Het opbouwen van Topical Authority draait om het helpen van zoekmachines om het onderwerp van een website te begrijpen, zodat deze beter kan ranken voor gerelateerde zoekwoorden.

Alvast de 5 belangrijkste punten

 1. Zoekwoordonderzoek is de basis van het opbouwen van topische autoriteit. Het is belangrijk om alle onderwerpen binnen een onderwerp te vinden en deze te organiseren in topische clusters.
 2. Kies voor elke topische cluster een relevant en diepgaand hoofdonderwerp. Dit kan bijvoorbeeld een gids zijn, een diepgravende definitie of antwoord op een vraag, of een stapsgewijze handleiding met details over hoe een specifieke taak uit te voeren.
 3. Ondersteunende inhoud moet overeenkomen met de zoekintentie en specifieker zijn dan het hoofdonderwerp. Door te richten op long-tail zoekwoorden kunt u diepgaande inhoud creëren die uw topische autoriteit versterkt.
 4. Het is essentieel om interne en externe links op te nemen in uw inhoud om uw semantische relaties tussen uw inhoud te versterken en uw autoriteit te versterken.
 5. Kwalitatief hoogwaardige inhoud is essentieel om topische autoriteit op te bouwen. Zorg ervoor dat uw inhoud diepgaand genoeg is om als een autoriteitsbron te worden beschouwd, visueel aantrekkelijk en gebruikersvriendelijk is, en geoptimaliseerd is voor zoekmachines.

Waarom is Topical Authority belangrijk voor SEO?

Google werkt als zoekmachine met semantische associaties. Dit betekent dat het een website moet associëren met een onderwerp om het te kunnen ranken als een relevante bron voor zoekwoorden die bij dat onderwerp horen.

Als er veel content beschikbaar is over een bepaald onderwerp, kunnen er meer relevante interne links worden opgenomen, waardoor uw content gemakkelijker vindbaar wordt voor Google en gebruikers en u mogelijk meer natuurlijke backlinks kunt verkrijgen.

Hoe bouwt u Topical Authority op?

Om Topical Authority op te bouwen, moet u alles rond een onderwerp volledig afdekken in plaats van u te richten op individuele zoekwoorden. Dit betekent dat u alle aspecten van een onderwerp moet behandelen, zoals:

 • “Wat is [onderwerp]”
 • “Wat doet [onderwerp]”
 • “Wat is de beste [onderwerp]”
 • “Hoe gebruikt u [onderwerp]”
 • “Hoe lang gaat [onderwerp] mee”
 • “Hoe gebruikt u [onderwerp] voor gewichtsverlies”

Topical Authority wordt bereikt wanneer een site een onderwerp als geheel behandelt in plaats van zich te richten op individuele zoekwoorden.

Voorbeelden van Topical Authority

Als u de SERP’s (Search Engine Results Pages) bekijkt op zoek naar SEO-kansen, heeft u mogelijk al sites opgemerkt met lage Domain Rating (DR) scores die goed ranken dankzij Topical Authority.

Een voorbeeld hiervan zijn de SERP’s voor het zoekwoord “mountainbike cadeaus”. Hier staat een site met een DR van 23 op de tweede plaats, ver boven Amazon (DR 96).

Dit komt mogelijk doordat twowheeledwanderer.com een site is die helemaal over het onderwerp fietsen gaat, terwijl Amazon (hoewel sterker in termen van SEO-metrics) de Topical Authority voor zijn domein mist, omdat het meer algemene zaken verkoopt.

Let echter ook op de zoekintentie, aangezien Amazon de enige pagina op deze SERP’s is die rankt met een product categorie pagina, terwijl de rest artikelen/cadeaugidsen zijn.

Dit is slechts één voorbeeld waarbij een website met Topical Authority, meer gevestigde spelers heeft overtroffen.

Waarom is Topical Authority belangrijk (voor SEO)?

Google werkt als zoekmachine met semantische associaties. Dit betekent dat het een website moet associëren met een onderwerp om het te rangschikken als een relevante bron voor zoekwoorden die tot dat onderwerp behoren.

Als u veel inhoud heeft over een bepaald onderwerp, zorgt dit voor meer relevante interne links, waardoor Google en gebruikers uw inhoud gemakkelijker kunnen vinden en u mogelijk meer natuurlijke backlinks kunt krijgen.

Wanneer u niets anders meeneemt van het concept van het opbouwen van Topical Authority, neem dan dit wel mee:

Door content te creëren rond hetzelfde onderwerp en deze onderling te linken, neemt uw Topical Authority in de ogen van Google toe. Hierdoor laat u zien dat u deskundig bent, oftewel een autoriteit op het onderwerp en een betrouwbare bron.

Maar laten we het olifantje in de kamer bespreken:

Hoe werkt Topical Authority?

Spoiler voor deze sectie: Niemand weet het echt.

Met de introductie van het Hummingbird-algoritme van Google in 2013 werd Topical Authority steeds belangrijker. Het veranderde het ranking systeem voor content zodat het werd bepaald door relevantie voor de zoekopdracht van de gebruiker.

Vóór Hummingbird waren keywords de belangrijkste focus van Google’s zoekalgoritmen. Om Google te laten begrijpen waar een gebruiker naar op zoek was, werden keywords gebruikt.

Maar Google begreep eenvoudigweg de context achter gebruikerszoekopdrachten niet.

Een (zeer) beknopte geschiedenis van Google en autoriteit

Door de jaren heen is Google steeds meer overgestapt naar semantisch zoeken:

 • 2011  – Google kondigt “Structured Search Engine” aan voor het structureren van informatie op het web.
 • 2012  – Google lanceert Knowledge Graph voor een beter begrip van informatie over echte entiteiten.
 • 2013  Hummingbird-algoritme rangschikt sites op basis van inbound links en keywords. Google kan nu content rangschikken op relevantie.
 • 2018 – De Medic-update van Google betekent dat YMYL-content expertise, autoriteit en betrouwbaarheid (E-A-T) moet tonen om te rangschikken.
 • 2019 BERT wordt gelanceerd. Het is een model voor een beter begrip van relaties tussen woorden, concepten en entiteiten in menselijke taal.

Je kunt eigenlijk niet over Topical Authority praten zonder op enig moment E-A-T te vermelden.

E-A-T (expertise, autoriteit en betrouwbaarheid)

De nadruk van Google op “deskundigheid” en “betrouwbare websites” is te zien in zijn Quality Rater Guidelines:

Hoogwaardige pagina’s en websites hebben een zeer hoog niveau van expertise of zijn zeer autoritatief of zeer betrouwbaar.

Dit suggereert dat het opbouwen van een reputatie voor jouw website als een “onderwerp expert” waarschijnlijk zal bijdragen aan het “autoriteit” aspect in E-A-T.

Hoewel E-A-T geen directe ranking factor is, helpt het concept om de ranking algoritmen te informeren. Dus wanneer Google jouw website beschouwt als een deskundige bron over een onderwerp, is het waarschijnlijker dat jouw content hoger wordt gerangschikt.

Hoe meten we Topical Authority?

De onduidelijkheid rond het concept van Topical Authority draagt bij aan het ontbreken van een definitieve manier om het te meten.

Meer rankings en meer verkeer kunnen een goed teken zijn. Maar het kan net zo goed het resultaat zijn van linkbuilding of andere SEO-activiteiten.

Gelukkig zijn er slimme mensen zoals Kevin Indig, die een manier bedachten om Topical Authority ruwweg te berekenen met behulp van het Traffic share by domains-rapport in Keywords Explorer van Ahrefs:

Zo berekent u de proxy voor Topical Authority in Ahrefs:

 • Neem een hoofdterm zoals “ecommerce” en voer deze in in Keywords Explorer
 • Ga naar het rapport “Matching terms” en filter voor een minimum volume van 10
 • Exporteer alle zoekwoorden en upload ze opnieuw in Keywords Explorer
 • Ga naar “Traffic share by domains”
 • Traffic share = topisch aandeel a.k.a. “Topical Authority”

Hoe bouwt u Topical Authority in vier stappen?

Om Topical Authority voor uw site op te bouwen, zijn er vier stappen die u moet volgen:

Ten eerste moet u alle voor de hand liggende SEO-basics behandelen. Zodra u de basisprincipes hebt afgedekt, is het opbouwen van Topical Authority vrij eenvoudig.

In eenvoudige bewoordingen:

 1. Zoekwoordonderzoek doen om alle onderwerpen binnen een onderwerp te vinden.
 2. Die gegevens organiseren in topical clusters.
 3. Content produceren die voldoet aan de zoekintentie van die zoekwoorden.
 4. Relevante interne en externe links opbouwen naar uw content.

Om door Google als “Topical Authority” te worden beschouwd, moet u alle gesprekspunten binnen een onderwerp vinden en erover schrijven.

SIDENOTE.

Het belangrijkste doel van Google is om mensen de meest relevante antwoorden op hun zoekopdrachten zo snel mogelijk te geven. Uw focus zou hetzelfde moeten zijn. In plaats van te denken aan een artikel als gericht op een enkel zoekwoord, moet u eraan denken in termen van onderwerpen en subonderwerpen. U wilt proberen alles in uw content te behandelen wat Google verwacht te zien.

1. Doe op onderwerp gebaseerd zoekwoordonderzoek

Het zal geen verrassing zijn dat het startpunt voor het opbouwen van Topical Authority zoekwoordonderzoek is.

Het identificeren van zoekopdrachten die gebruikers zoeken en onderwerpen van interesse is het begin van de meeste SEO-projecten, en het opbouwen van Topical Authority is niet anders.

Om door Google als “Topical Authority” te worden beschouwd, moet u alle niches binnen een onderwerp vinden en erover schrijven.

Het kiezen van een goede seed keyword is de basis van uw topische onderzoek.

Het identificeren van een seed-term die relevant is voor uw onderwerp is essentieel. Hier is hoe u te werk gaat bij het kiezen van een goed seed keyword voor het doen van topisch zoekwoord onderzoek:

Onderwerp Goede seed keywords Slechte seed keywords
Het koffiebrand proces koffiebranden
koffiebranders
koffie
branden
Zorgen voor honden hondenzorg
honden gezondheid
dieren
honden
Alle soorten mountainbikes mountainbikes
mountainbikers
fietsen
bikes
Waarom zijn ze goed/slecht? Richten zich duidelijk op het onderwerp Te vaag/specifiek; potentieel voor veel irrelevante zoekwoorden

Selectie van Keywords

Heeft u moeite met het bedenken van bruikbare keywords?

Probeer keywords te kiezen die een entiteit vertegenwoordigen in de Knowledge Graph van Google. Entiteiten in SEO zijn een complex onderwerp en vallen buiten de scope van dit artikel en mijn zachte apen brein om nu aan te pakken.

Dus voor het versnellen van de selectie van keywords, gebruik ik entiteiten rechtstreeks van de bron:

 1. Ga naar Google Afbeeldingen
 2. Typ uw brede onderwerp in
 3. Bekijk de afbeelding filters (dit zijn de entiteiten waarmee Google het onderwerp associeert)

Zodra u een sleutelwoord heeft geselecteerd, is het tijd om de lijst uit te breiden.

Bijvoorbeeld, laten we zeggen dat u de Topical Authority rond het onderwerp “projectmanagement software” wilt opbouwen.

U wilt inhoud maken rond keywords zoals:

 • voordelen van projectmanagement software”
 • projectmanagement software voor studenten”
 • definitie en voorbeelden van projectmanagement software”
 • beste projectmanagement software”
 • projectmanagement software voor bedrijven”

Om tot dit punt te komen is relatief eenvoudig, hoewel het tijdrovend kan zijn. Typ een breed sleutelwoord in Keywords Explorer. Het overzicht is een goed startpunt om het onderwerp te begrijpen.

Verdergaand met het onderwerp van “projectmanagement”, hier is waar u op moet letten:

Topranking resultaat

Zoals de naam al aangeeft, is dit de best gerangschikte pagina voor het doelgerichte sleutelwoord:

Dit is een geweldig startpunt voor onderzoek. In één oogopslag kunt u zien voor hoeveel keywords deze enkele pagina gerangschikt is:

Traffic potential in Ahrefs

Aangezien dit het best gerangschikte resultaat is, zijn de keywords hier meestal belangrijke subonderwerpen die u wilt behandelen—of op zijn minst een indicatie van wilt geven.

Sleutelwoord ideeën en vragen

Nog steeds op het “Overzicht” paneel, kunt u snel zien welke vragen het meest gesteld worden rond het onderwerp:

SERPs voor uw Topical Authority en technische SEO

Een van de beste plaatsen om meer SEO-gegevens te krijgen is op de SERPs en topische sleutelwoord onderzoek is hierop geen uitzondering.

Wat ik hier graag doe, is de lijst uitbreiden om de top 100 gerangschikte pagina’s te tonen (klik op Show more) en dan low-DR sites kiezen die voor een goed aantal keywords gerangschikt zijn.

Deze site viel me op omdat deze DR 32 is met iets meer dan 200 keywords en gerangschikt is in een zee van DR 70+ sites.

Dit is een goed teken dat deze site een goede hoeveelheid Topical Authority heeft die ik kan benutten in mijn eigen onderzoek.

2. Creëer topic clusters

Topic clusters zijn onderling verbonden pagina’s over hetzelfde onderwerp. Het doel ervan is om relevante inhoud samen te groeperen, zodat het zowel voor gebruikers als voor Google gemakkelijker te vinden is.

Gewapend met uw zoekwoord analyse wilt u uw lijst met termen organiseren in clusters op basis van zoekintentie, terwijl u ook het verkeerspotentieel in overweging neemt.

Uw onderwerpen moeten een goed verkeerspotentieel hebben en meestal informatief van aard zijn, zoals hieronder afgebeeld:


Kies een onderwerp voor uw cluster (of hoofdonderwerp) dat relevant is voor uw site om te richten en voldoende diepgang heeft zodat u subonderwerpen kunt verkennen.

Nu wilt u de meest geschikte inhoudsindeling kiezen voor het cluster:

 • Gidsen – Een evergreen inhoudsindeling die een specifiek onderwerp volledig behandelt.
 • Wat is X – Een diepgravende definitie of antwoord op een vraag.
 • Hoe X te doen – Een stapsgewijze handleiding met details over hoe een specifieke taak uit te voeren.

Deze pagina’s moeten goed gestructureerd zijn met voldoende inhoud om op zichzelf staande artikelen nuttig te maken, maar ook linken naar meer diepgravende artikelen binnen het onderwerp.

Zodra u uw hoofdonderwerp hebt vastgesteld, wilt u “meer niche” gaan.

Als we snel naar het voorbeeld “hoe u in projectmanagement kunt komen” kijken, zien we meer potentiële subonderwerpen om te targetten:


Deze pagina’s moeten redelijk uitgebreid zijn en linken naar andere onderwerp pagina’s en cluster inhoud.

Het linken tussen uw pagina’s is essentieel voor Topical Authority. Door dit te doen, helpt u een semantische relatie tussen die URL’s op te bouwen, waardoor Google begrijpt dat deze pagina’s inhoudelijk gerelateerd zijn.

3. Schrijf autoriteitsinhoud

Nu is het tijd om uw zoekwoord analyse en topic clusters te nemen en inhoud te maken.
De manier om inhoudelijke autoriteit vast te stellen waar de meeste mensen bekend mee zijn, is door diepgravende inhoud te maken.

Begin met uw belangrijkste hoofdonderwerp. Over het algemeen wilt u voor elk type product of service dat u aanbiedt of het belangrijkste gebied van het onderwerp waarop u als autoriteit wilt worden gezien, een hoofdonderwerp hebben.

Deze focus onderwerpen moeten breed genoeg zijn dat ze subcategorieën hebben om te targetten, maar ook specifiek genoeg dat een zoeker die op uw pagina landt, ze relevant vindt.

Vervolgens moet u ondersteunende inhoud schrijven.

In plaats van over een onderwerp in het algemeen te schrijven, moet u specifieker zijn. Ondersteunende pagina’s moeten overeenkomen met de zoekintentie en zijn waar u meer inhoudelijke diepgang kunt krijgen.

U zult typisch merken dat deze pagina’s degenen zijn waarop u long-tail zoekwoorden richt.

Voor elk stuk inhoud dat u creëert om uw Topical Authority op te bouwen, wilt u:

 • E-A-T in gedachten houden.
 • Zoveel mogelijk onderwerpen en subonderwerpen behandelen.
 • Zoekintentie matchen (bijv. schrijf een how-to gids voor de [hoe X te doen] zoekwoorden, een lijst met voordelen voor [voordelen van X], enz.).
 • Intern linken naar verschillende relevante onderwerpen.
 • Je inhoud continu updaten naarmate deze ouder wordt.

4. Bouw relevante links op

Zelfs de beste inhoud heeft soms links nodig om beter te ranken.

Als het gaat om linkbuilding voor Topical Authority, moet u ervoor zorgen dat de websites die naar jou linken relevant zijn.

Als u een blog heeft over koffie, is het krijgen van een link van een grotere koffie website in jouw niche perfect. Het krijgen van een link van een financiële blog zal minder relevant zijn en daarom minder gewicht hebben. Relevantie is de sleutel.

 

Natuurlijk zijn het niet alleen links op externe sites die u moet opbouwen, maar ook interne links op uw eigen site. In feite zijn deze cruciaal voor het opbouwen van Topical Authority.

Google gebruikt interne links om nieuwe inhoud te ontdekken (bron):

Sommige pagina’s zijn bekend omdat Google ze al eerder heeft gecrawld. Andere pagina’s worden ontdekt wanneer Google een link volgt van een bekende pagina naar een nieuwe pagina.

Elk hoofdonderwerp moet worden behandeld als een hub voor dat onderwerp. Gebruik interne links om het te verbinden met elk stuk ondersteunende inhoud.

Bijvoorbeeld, als we weer kijken naar het voorbeeld “mountainbike”, moeten al uw pagina’s over banden, helmen, gereedschap, enzovoort, teruglinken naar de pijlerpagina over mountainbike-accessoires.

Heeft nog vragen over het opbouwen van Topical Authority? Dan zal u het laatste gedeelte leuk vinden.

Meta tags en beschrijvingen en Topical Authority

Een belangrijk aspect van Topical Authority is het correct gebruiken van meta tags. Meta tags spelen een cruciale rol bij het communiceren van de relevantie van een webpagina aan zoekmachines. Door het optimaliseren van deze tags wordt de kans vergroot dat de pagina als een autoriteit wordt gezien binnen het onderwerp. Zorg ervoor dat de titel, beschrijving en andere meta tags nauwkeurig weergeven waar de pagina over gaat en dat ze de juiste trefwoorden bevatten.

Geoptimaliseerde content en Topical Authority

Er zijn verschillende strategieën om de Topical Authority te verbeteren. Een daarvan is het creëren van waardevolle, unieke en informatieve content. Door het ontwikkelen van uitgebreide en diepgaande artikelen over een specifiek onderwerp, kan een website zichzelf positioneren als een autoriteit binnen dat onderwerp. Een andere belangrijke factor is het verkrijgen van kwalitatieve en relevante backlinks. Het verbeteren van Topical Authority kan leiden tot betere zoekmachineposities en meer organisch verkeer.

Trefwoordonderzoek versterkt uw Topical Authority

Een effectieve manier om Topical Authority te versterken, is door het uitvoeren van grondig trefwoordonderzoek. Het identificeren van de meest relevante en waardevolle trefwoorden voor een bepaald onderwerp helpt bij het creëren van content die aansluit bij de behoeften van de doelgroep. Daarnaast zorgt het gebruik van deze trefwoorden in de content en meta tags ervoor dat zoekmachines de relevantie van de pagina beter begrijpen. Besteed tijd aan trefwoordonderzoek om zowel de zichtbaarheid als de autoriteit van de website te vergroten.

Interne linkstructuur en Topical Authority

De interne linkstructuur van een website speelt ook een belangrijke rol bij het opbouwen van Topical Authority. Door relevante en gerelateerde pagina’s aan elkaar te linken, wordt het voor zowel bezoekers als zoekmachines eenvoudiger om de inhoud van de site te navigeren en te begrijpen. Een goed doordachte interne linkstructuur helpt bij het verspreiden van autoriteit en waarde door de hele site en kan resulteren in een betere algehele prestatie in zoekmachines.

 

Veelgestelde vragen over Topical Authority

Wat is topische relevantie?

Topische relevantie is de relevantie die de inhoud van een website heeft ten opzichte van een bepaald onderwerp. Zoekmachines gebruiken het om te bepalen hoe relevant een pagina is voor de zoekopdracht van een gebruiker, gebaseerd op factoren zoals inhoud, backlinks en trefwoorden.

Wat is semantische SEO?

Semantische SEO is het proces van het opbouwen van meer betekenis en topische diepte met inhoud. Dit wordt door zoekmachines gebruikt om de meest relevante zoekresultaten terug te geven. Semantisch zoeken richt zich op de betekenis achter zoekopdrachten in plaats van traditionele trefwoordovereenkomsten.

Wat is Topical Authority?

opical Authority is een SEO concept waarbij een website streeft naar het worden van de autoriteit op één of meerdere onderwerpen. Het opbouwen van Topical Authority draait om het helpen van zoekmachines om het onderwerp van een website te begrijpen, zodat deze beter kan ranken voor gerelateerde zoekwoorden.